Preguntes Freqüents

 

 

blogmonteditorial

mapes   I   suport

 
 

#formacióseguretat // 25 de novembre de 2017

 
 

Sense perdre el nord

Aventures a Lapònia

 

 

Qui no ha somiat mai de participar en una d'aquestes expedicions polars que surten en els documentals? Trobar-se a dies de camí del poblat més proper o, fins i tot, ser un dels primers exploradors d'algun territori remot?

 

Fer una travessa per la Lapònia finlandesa a l'hivern és ideal per tenir la sensació com si estiguéssim participant en una d'aquestes expedicions. Des de l'aeroport d'Ivalo podrem escollir diversos parcs nacionals com ara Lemmenjoki, Urho Kekkosen o Kemihaara i en qualsevol d’ells podrem fer travesses en autosuficiència sense trobar ni una ànima durant una setmana.

En la majoria de parcs els refugis disposen d'una habitació d'accés lliure amb llenya, llar de foc i gas per cuinar. Sempre s'agraeix arribar i tenir la llenya tallada i llesta per utilitzar, així que abans de marxar és el nostre deure tallar-ne pel següent excursionista. El codi ètic a Lapònia també ens diu que, en cas de que algú arribi a un refugi i estigui ple, el primer en arribar és el primer que hauria de marxar. Com que el primer?? No serà l’últim qui es queda fora? Doncs no. Els lapons defensen que el primer en arribar es trobarà més descansat i, per tant, estarà en millors condicions per deixar el refugi.

 

Qualsevol estació de l’any és una experiència diferent. A l’estiu gaudirem de 24h de Sol, a la primavera tindrem bones oportunitats per veure la fauna (rens, linxs, llops, ossos bruns, glotons...) i a la tardor els colors enriquiran les nostres fotografies. Si triem l'hivern polar, conegut localment amb el nom de kaamos, l'absència de Sol durant les 24h ens facilitarà poder veure aurores boreals. De fet, fins i tot amb baixa activitat geomagnètica en podrem veure quasi sempre que el cel estigui destapat. Però no patiu per la foscor, doncs la neu reflexarà la poca llum que hi hagi i, a més, durant el kaamos la trajectòria solar és quasi horitzontal i això ens proporcionarà més de 6 h de claror, suficient per la nostra excursió diària.

 

En general, des de finals de novembre fins el maig acostuma a haver-hi un mantell nival que ens permetrà desplaçar-nos amb esquís i substituir la pesada motxilla de muntanya per un còmode trineu conegut amb el nom de pulka on hi portarem el material. Tal qual els documentals d'expedicions polars!

 

I per últim… molt important! Penseu que a Lapònia l'orientació no és gens fàcil. Molt sovint trobareu llocs amb molt poc relleu o boscos sense visibilitat on tot us semblarà igual. Porteu com a mínim un mapa en paper, dos navegadors GPS amb tracks o millor amb cartografia digital carregada i bateries de sobres. No confieu només en portar només mapa o bé GPS, porteu ambdós. Esteu avisats.

 

Andreu Alvarruiz
Excursionista, redactor del blog

 

 
 

 index blog    I    comentar al fòrum    I    contactar

 

 

 

 

Subscriure't per les novetats editorials

 

 

 

Suport i cursos

 

XARXES SOCIALS

Facebook

Twitter

Instagram

FÒRUM