Preguntes Freqüents

 

 

blogmonteditorial

mapes   I   suport

 
 

#patrimoni // 15 de desembre de 2017

 
 

Camins rals i hostals de camí ral

 

 

Santa Eugènia de Berga es trobà sota jurisdicció del senyor de Taradell fins l'any 1385, quan, junt amb Vilalleons, passà a domini reial i s'uní a la ciutat de Vic en qualitat de carrer, amb els seus drets i les seves obligacions.

 

Els camins rals, es diu que sota protecció reial, eren camins públics lliures de cànons de pas dels senyors feudals. A l'època baixmedieval i moderna, abans de la construcció de la xarxa de carreteres a partir del segle XIX, Santa Eugènia de Berga era travessat per un seguit de camins rals que permetien la comunicació entre nuclis poblats, bé més pròxims o bé més distants. El terme de Santa Eugènia de Berga, predominantment pla, a la vegada proper a la important ciutat de Vic, havia estat lloc de pas, i s'hi establiren botigues de queviures i hostals de camí ral.

 

Hostal d'en Jaques

 

L'Hostalet del Bulló, inicialment anomenat hostal d'en Jaques, fou edificat al segle XVI per donar servei d'hostatgeria a un punt estratègic d'afluència de viatgers. Es trobava en un antic encreuament dels camins rals d'Olot a Barcelona i de Taradell a Vic. L'hostal va disposar durant un temps de carnisseria.

 

Hostal d'en Moles

 

Situat en el camí ral de Vic a Viladrau, l'hostal d'en Moles, l'actual Can Co, es trobava emplaçat en un lloc especialment transitat. I ja no només en època d'ús dels camins rals, sinó també fins ben entrat el segle XX, sent un lloc de pas de peregrinació des de Vic al santuari de Puig-l'agulla, el límit entre els termes de Sant Julià de Vilatorta i Viladrau. L'hostal d'en Moles estigué en funcionament almenys des de principis del segle XVIII i disposà d'estanc.

 

Al llarg del sender PR C-93 de Santa Eugènia de Berga seguirem o creuarem alguns camins rals i, per un entorn on predominen els espais agrícoles, trobarem, entre d'altres, antics hostals, masies, fonts, obres hidràuliques, refugis de la Guerra Civil, i un dels millors exemplars del romànic de la comarca.


Aquest petit escrit ve a explicar d’una manera sintètica com simplifiquem els continguts cartogràfics d’un mapa. Per això, des de Monteditoral ens agrada fer conèixer el món dels mapes, i donem xerrades per escoles expliquem una mica de cartografia bàsica, com fer un mapa, com fem els mapes i quines solucions gràfiques hi donem. Som uns apassionats de la cartografia i ens agrada divulgar.
 

Mapa i ruta: Santa Eugènia de Berga. Itinerari PR C93, el patrimoni cultural i turisme

 

Monteditorial

Mapes excursionistes d'àmbit local
 

 
 

 index blog    I    comentar al fòrum    I    contactar

 

 

 

 

Subscriure't per les novetats editorials

 

 

 

Suport i cursos

 

XARXES SOCIALS

Facebook

Twitter

Instagram

FÒRUM