Preguntes Freqüents

 

 

blogmonteditorial

mapes   I   suport

 
 

#formaciócartografia // 3 de març de 2017

 
 

GPS o mapa. Què és millor?

 

 

Durant l'última excursió familiar al Montseny la meva filla i el meu pare van tenir una conversa ben interessant. Amb la nevada del dia anterior no es veia el camí i vam parar per decidir cap a on continuar - No es preocupi avi! Porto el meu GPS i amb això no ens podem pas perdre. L'avi Josep, amb expressió d'escepticisme, li contestà: - Ui molt GPS, molt GPS, aquests trastos no els teníem a la meva època i bé que feiem muntanya! I no ens perdíem, no. Amb un mapa i una brúixola en teníem prou!


No em vaig poder resistir més i vaig decidir intervenir: - A veure nois, els dos esteu molt segurs que el vostre mètode d'orientació és infalible? Se senten dues afirmacions ben convençudes: - Sí! - Sí, per descomptat! Vaig continuar: - A veure filla,
què faries si se t'acabés la bateria del GPS o si estiguessis en un barranc on no hi ha prou senyal com per obtenir posició? Sense saber què contestar, l'avi intervingué: - Aaara! Això, això, al meu mapa no se li acabaran pas les piles, hehehe... L'avi somrigué victoriós a la seva néta. - Ara li toca a vostè pare, què faria si ara mateix baixés la boira? Imagini's el terra ben blanc, sense traça, el cel també blanc... Pensi que amb boira no veuríem si puja o... L'avi, nerviós, va interrompre: - Clar, clar, però si ara seguim la meva brúixola i anem cap al sud-est arribaríem a la carretera, oi? A la qual cosa vaig contestar: - Sembla un bon pla, sí senyor, però pensi que sense saber on ens trobem la brúixola no sempre serà suficient. Si en comptes de ser al coll, cosa que ara veiem ben clara, fossim un pèl més endavant, la direcció sud-est en comptes portar-nos a la carretera en duria cap al cingle...

La història anterior és inventada, però segur que més d'un ha sentit converses similars. Els dos mètodes són complementaris i el millor en muntanya serà dur ambdós. El mapa en paper el durem sempre com a eina principal i hauríem de confiar-hi plenament, pesa ben poc i, com bé diu l'avi, no se li esgotaran les piles. Paral·lelament durem un GPS, però com a recurs de seguretat i no dependrem d'ell sinó que només el consultarem si les coses es compliquen i deixem de tenir clara la nostra posició. D'aquesta manera es assegurem que tindrem la bateria ben carregada quan arribin els problemes.

He agafat un GPS, en tinc prou? Un GPS sense cap dada carregada no ens ajudarà massa. En el millor dels casos podrem consultar les nostres coordenades i, si les sabem traslladar al mapa correctament obtindrem la posició. Però això no és gens pràctic i menys si estem nerviosos perquè s'està fent fosc. Dit això, com a mínim hi carregarem waypoints en llocs clau (l'aparcament on hem deixat el cotxe, el poble, el refugi que busquem...). Però en segons quins terrenys els waypoints seran insuficients. Molt més pràctic seria carregar-hi un track amb el recorregut que tenim intenció de fer.

I per acabar... si tenim la sort de disposar d'un GPS que permeti carregar mapes, serà el mètode òptim. Però és clar, tant si el mapa és en paper o el tenim al GPS, és important que sigui de qualitat. No, google maps no ens servirà de gaire ajuda a la muntanya.
 

Andreu Alvarruiz
Excursionista, redactor del blog

 

 
 

 index blog    I    comentar al fòrum    I    contactar

 

 

 

 

Subscriure't per les novetats editorials

 

 

 

Suport i cursos

 

XARXES SOCIALS

Facebook

Twitter

Instagram

FÒRUM