Preguntes Freqüents

 

 

blogmonteditorial

mapes   I   suport

 
 

#entornnatural // 8 de setembre de 2017

 
 

Aigua subterrània

Entorn natural

 

 

Només un 1% del total d’aigua dolça del planeta es troba en estat líquid en rius i llacs (aigua superficial), mentre que el 69% està en estat sòlid emmagatzemada en els casquets polars i les glaceres. El 30% restant s’anomena aigua subterrània.


Quan plou, la major part d’aigua s’infiltra al subsòl a través de porus i esquerdes per tal de sortir a través de filtracions cap als rius o el mar, o bé, quedar-se emmagatzemada en aqüífers, que són magatzems subterranis d’aigua. L’aigua que es desplaça pels aqüífers ho fa molt més lentament que pels rius i, per tant, si la contaminem podem inutilitzar-la per molt de temps. Això passa quan es realitzen abocaments d’aigües sense depurar, encara que sigui en els rius, ja que poden estar connectats per sota amb els aqüífers. La sobreexplotació es l’altre gran problema que pateixen els aqüífers i és el resultat d’extreure més aigua de la que hi entra de forma natural.


La conservació de les aigües subterrànies s’ha de regir pel principi de prevenció, fent-ne un ús racional i evitant que se sobrepassi la capacitat regeneradora del sistema.

 

Jordi Castillo
Ambientòleg i cartògraf

 

 
 

 index blog    I    comentar al fòrum    I    contactar

 

 

 

 

Subscriure't per les novetats editorials

 

 

 

Suport i cursos

 

XARXES SOCIALS

Facebook

Twitter

Instagram

FÒRUM