Preguntes Freqüents

 

 

blogmonteditorial

mapes   I   suport

 
 

#cartografia // 2 de gener de 2018

 
 

l'enquesta sobre el mapa i el GPS
Qüestionari sobre com orientar-se en ruta

 

 

En aquesta publicació us fem un breu resum de l’enquesta sobre MAPES i GPS que van contestar els i les excursionistes a la fira del llibre de Muntanya de Vic i a la web www.monteditorial.cat (La participació va ser de 250 persones)

Primerament diferenciem 4 grups d’excursionistes:

G.1
Els que realitzen activitats de senderisme. (49% dels enquestats). L’activitat excursioniste clàssica més extensa on el 41% utilitzen el mapa i el 25% utilitzen alhora el MAPA i el GPS. Només el 14% fan el guiatge únicament GPS i un 20% prefereixen que el guiïn.
 
G.2
Que practiquen multi-activitats: senderisme, muntanyisme, ciclisme, córrer, skimont, etc. (32% dels enquestats).
Són els/les excursionistes millor preparats/des on cal un major control de les tècniques d’activitat per poder practicar la diversitat de disciplines. En aquest sentit s’escau que el 75% d’aquest grup dominen la lectura dels mapes, el 51% porten sempre GPS i només un 9% prefereix ser guiat.

G.3
Que bàsicament van amb bicicleta. (5% dels enquestats).
Dins el món excursionista les persones que practiquen ciclisme són minoria. Les característiques  principals són que el 83% d’aquest grup utilitzen el GPS tot i que un 50% dels enquestats diuen consultar MAPES on-line o a paper.

G.4
Que bàsicament van a córrer. (14% dels enquestats).
El trail running (corredors de muntanya) és la practica esportiva més modernes dins l’excurisionisme i per tant l’activitat que ha incorpora amb major facilitat les noves tecnologies. El 75% consulten mapes a paper i dades on-line i el 31% utilitzen únicament el GPS per guiar-se.

Quatre dades a comentar

#1 Dels/les excursionsites que fan ús del MAPA, el 80% l’utilitzen per guiar-se, planificar la ruta i conèixer el territori. És rellevant destacar la dada que només un 30% del total veuen el mapa com a una eina de seguretat.

#2 El que més es valora d’un mapa topogràfic/excursionista és la claredat visual, la informació detallada del territori (camins, patrimoni i toponímia), la visió global geogràfica i les propostes d’excursions.

#3 Dels/les excursionistes que van el medi natural i són guiats, el 56% els hi agradaria fer un curs per millorar els seus coneixements sobre els MAPES o el GPS.

#4 Dels/les excursionistes que únicament utilitzen el GPS és perquè realitzen activitats més bàsiques de tipus aeròbiques (córrer o bicicleta) sense tenir en compte altres conceptes més clàssics que envolten la cultura excursionista.

Per concloure

Les dades ens mostren que el potencial del mapa detallat topogràfic amb continguts excursionista. Això s'observa sobretot en les activitats excursionistes d’alta muntanya i més culturals on hi ha la descoberta del territori i patrimoni. I finalment mencionar l’ús del GPS creixen sobretot en les noves modalitats dels/les  corredors/eres de muntanya on per descomptat caldrà formar en el futur pròxim per entrenar les imprescindibles tècniques d’orientació i lectures de mapes.

Salvador Sala
Excursionista, geòmetra

 

 
 

 index blog    I    comentar al fòrum    I    contactar

 

 

 

 

Subscriure't per les novetats editorials

 

 

 

Suport i cursos

 

XARXES SOCIALS

Facebook

Twitter

Instagram

FÒRUM