Preguntes Freqüents

 

 

blogmonteditorial

mapes   I   suport

 

 

#formacióseguretat // 1 de setembre de 2017

 
 

Que no us caigui el cel damunt del cap (i altres mites)

 

 

Tens els cabells de punta! Hehehe… Poca broma. Si noteu que els cabells es posen de punta, vol dir que la caiguda d'un llamp allí mateix és imminent. Així que correu, correu muntanya avall, tan lluny com pugueu de cims i arestes esmolades. Què ha estat això? Un tro? Ah, uf, aquí encara ni plou… tinc temps de sobres! El fet que tinguis cel blau sobre el teu cap, no vol dir que el llamp no pugui arribar on ets. Els llamps no sempre "cauen del cel" sinó que també poden venir d'un núvol que estigui a la mateixa alçada que tu (o fins i tot per sota). De fet et pot arribar un llamp des d'una tempesta que hi ha a 20 km. Sí, els llamps també poden venir de costat. Ràpid nois! Estireu-vos a terra i llenceu ben lluny tot el que porteu de metall! No feu cas a aquest beneit, no us estireu i aneu a resguard! Estem davant d'un altre mite. Si cau un llamp a prop, estirant-nos a terra l'únic que aconseguirem és fer que l'electricitat passi a través de tot el cós en comptes de només les cames. No és hora d'estirar-se a descansar, correu! I això del metall? Un altre mite. El metall és bon conductor de l'electricitat, cert, però el metall per sí sol no atreu els llamps. El que sí atreu els llamps són les coses esmolades. Exacte, tant és si el piolet és de fusta o de metall, que no se t'aixequi!

Aquí teniu un parell de regles d'or. Primera, l'interior d'un cotxe o d'un edifici són els llocs més segurs. El cotxe és segur perquè si el llamp li cau a sobre, l'electricitat s'escampa pel xassís i no entra dins. Si estàs al mig de la muntanya, la regla #1 és baixar. Busca un bosc, amaga't. I segona, els pitjors llocs són a prop de qualsevol cosa aïllada i punxeguda que destaqui sobre el terra. El cim d'una muntanya, una aresta esmolada, un arbre aïllat (aquest el sabíeu oi??).

I per últim… només per curiosos! Per què és tan perillós ser-hi en llocs elevats i punxeguts? Doncs perquè els llamps busquen el camí més curt entre la base del núvol de tempesta i el terra. Com que l'aire és un mal conductor de l'electricitat, les càrregues tendeixen a acumular-se a terra, però el més a prop que poden del núvol.

 

Andreu Alvarruiz
Excursionista, redactor del blog

 

 
 

 index blog    I    comentar al fòrum    I    contactar

 

 

 

 

Subscriure't per les novetats editorials

 

 

 

Suport i cursos

 

XARXES SOCIALS

Facebook

Twitter

Instagram

FÒRUM