Missatges recents

Pàgines: [1] 2 3 ... 5
1
TALLERS DE CARTOGRAFIA i CURSOS GPS / GPS o mapa. Què és millor?
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 19 de Setembre de 2017, 12:46:19 pm »
GPS o mapa. Què és millor?

Durant l'última excursió familiar al Montseny la meva filla i el meu pare van tenir una conversa ben interessant. Amb la nevada del dia anterior no es veia el camí i vam parar per decidir cap a on continuar - No es preocupi avi! Porto el meu GPS i amb això no ens podem pas perdre. L'avi Josep, amb expressió d'escepticisme, li contestà: - Ui molt GPS, molt GPS, aquests trastos no els teníem a la meva època i bé que feiem muntanya! I no ens perdíem, no. Amb un mapa i una brúixola en teníem prou!

No em vaig poder resistir més i vaig decidir intervenir: - A veure nois, els dos esteu molt segurs que el vostre mètode d'orientació és infalible? Se senten dues afirmacions ben convençudes: - Sí! - Sí, per descomptat! Vaig continuar: - A veure filla, què faries si se t'acabés la bateria del GPS o si estiguessis en un barranc on no hi ha prou senyal com per obtenir posició? Sense saber què contestar, l'avi intervingué: - Aaara! Això, això, al meu mapa no se li acabaran pas les piles, hehehe... L'avi somrigué victoriós a la seva néta. - Ara li toca a vostè pare, què faria si ara mateix baixés la boira? Imagini's el terra ben blanc, sense traça, el cel també blanc... Pensi que amb boira no veuríem si puja o... L'avi, nerviós, va interrompre: - Clar, clar, però si ara seguim la meva brúixola i anem cap al sud-est arribaríem a la carretera, oi? A la qual cosa vaig contestar: - Sembla un bon pla, sí senyor, però pensi que sense saber on ens trobem la brúixola no sempre serà suficient. Si en comptes de ser al coll, cosa que ara veiem ben clara, fossim un pèl més endavant, la direcció sud-est en comptes portar-nos a la carretera en duria cap al cingle...

La història anterior és inventada, però segur que més d'un ha sentit converses similars. Els dos mètodes són complementaris i el millor en muntanya serà dur ambdós. El mapa en paper el durem sempre com a eina principal i hauríem de confiar-hi plenament, pesa ben poc i, com bé diu l'avi, no se li esgotaran les piles. Paral·lelament durem un GPS, però com a recurs de seguretat i no dependrem d'ell sinó que només el consultarem si les coses es compliquen i deixem de tenir clara la nostra posició. D'aquesta manera es assegurem que tindrem la bateria ben carregada quan arribin els problemes.

He agafat un GPS, en tinc prou? Un GPS sense cap dada carregada no ens ajudarà massa. En el millor dels casos podrem consultar les nostres coordenades i, si les sabem traslladar al mapa correctament obtindrem la posició. Però això no és gens pràctic i menys si estem nerviosos perquè s'està fent fosc. Dit això, com a mínim hi carregarem waypoints en llocs clau (l'aparcament on hem deixat el cotxe, el poble, el refugi que busquem...). Però en segons quins terrenys els waypoints seran insuficients. Molt més pràctic seria carregar-hi un track amb el recorregut que tenim intenció de fer.

I per acabar... si tenim la sort de disposar d'un GPS que permeti carregar mapes, serà el mètode òptim. Però és clar, tant si el mapa és en paper o el tenim al GPS, és important que sigui de qualitat. No, google maps no ens servirà de gaire ajuda a la muntanya.

Andreu Alvarruiz
Excursionista, redactor del blog de Monteditorial

Suport: http://monteditorial.cat/suport-monteditorial.htm
Mapes: http://monteditorial.cat/mapes-monteditorial.htm
2
ENTORN NATURAL i PAISATGE / Aigua subterrània
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 18 de Setembre de 2017, 10:32:55 pm »
3
RELATS DE MUNTANYA i INDRETS A DESCOBRIR / Pastors de muntanya
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 18 de Setembre de 2017, 04:59:54 pm »
Pastors de muntanya
Relats de muntanya

Els sons de les esquelles ressonen fora la cabana, el Dede i la Martina, pastors de l'Ariege, enceten el nou dia, aquesta nit ha passat una tempesta molt forta, llamps i trons amb pedregada. El dia s'ha llevat net, el cel es ben blau i el sol enlluerna el prats i carenes humides i plenes d'herba on els cavalls i les vaques han pasturat els últims quatre mesos.
 
El Dede surt a recollir les ultimes vaques que son als prats mes alts, tot el bestiar ha de baixar de la vall demà. Amb un basto d'avellaner i tres gossos nerviosos, comença a pujar els primers lloms d'herba pelada. La Martina prepara el dinar, cada dia ha estat únic en aquest altar privilegiat. Han viscut a les muntanyes, envoltats de natura salvatge, una vida autentica, austera però gratificant.
 
Fa uns dies, de nit, una de les besties mes nobles els va visitar, l'os del Pirineu va passar vora la cabana, silenciós segui el seu camí.

Raül Corominas
Aventurer, redactor del blog de Monteditorial
4
RELATS DE MUNTANYA i INDRETS A DESCOBRIR / El Pedraforca, relats de muntanya
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 18 de Setembre de 2017, 08:57:14 am »
El Pedraforca
Relats de muntanya

Hi ha un perfil rocallós a Catalunya que batega dins de cada muntanyenc, les seves quatre vessants guarden milers d'històries, algunes de lluita heroica, altres amb final tràgic, doncs quan es penetra dins aquesta muntanya tot pot passar. Es el reialme de les gralles i els isards, que amb la seva agilitat desafien les lleis de la gravetat constantment.
 
Les tempestes hi rugeixen amb força, el vent modula les arestes, i la boira, donzella gelosa s'enganxa a les seves parets. De sobte aquell diamant calcari canvia de color i adquireix una llum resplendent. El sol acarona els boscos a la seva base, matolls i plantes donen pas a les grans parets verticals, fredes o calentes son terreny de somnis per als escaladors mes agosarats.
 
Ets la nostra preuada catedral, resseguint les teves parets entrem en dimensions paral·leles. Agraïts seguirem acompanyant-te molt mes dies, Pedraforca.

Raül Corominas
Aventurer, redactor del blog de Monteditorial
5
SUPORT a l'excursionista / Que no us caigui el cel damunt del cap (i altres mites)
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 17 de Setembre de 2017, 04:58:47 pm »
Tens els cabells de punta! Hehehe… Poca broma. Si noteu que els cabells es posen de punta, vol dir que la caiguda d'un llamp allí mateix és imminent. Així que correu, correu muntanya avall, tan lluny com pugueu de cims i arestes esmolades. Què ha estat això? Un tro? Ah, uf, aquí encara ni plou… tinc temps de sobres! El fet que tinguis cel blau sobre el teu cap, no vol dir que el llamp no pugui arribar on ets. Els llamps no sempre "cauen del cel" sinó que també poden venir d'un núvol que estigui a la mateixa alçada que tu (o fins i tot per sota). De fet et pot arribar un llamp des d'una tempesta que hi ha a 20 km. Sí, els llamps també poden venir de costat. Ràpid nois! Estireu-vos a terra i llenceu ben lluny tot el que porteu de metall! No feu cas a aquest beneit, no us estireu i aneu a resguard! Estem davant d'un altre mite. Si cau un llamp a prop, estirant-nos a terra l'únic que aconseguirem és fer que l'electricitat passi a través de tot el cós en comptes de només les cames. No és hora d'estirar-se a descansar, correu! I això del metall? Un altre mite. El metall és bon conductor de l'electricitat, cert, però el metall per sí sol no atreu els llamps. El que sí atreu els llamps són les coses esmolades. Exacte, tant és si el piolet és de fusta o de metall, que no se t'aixequi!

Aquí teniu un parell de regles d'or. Primera, l'interior d'un cotxe o d'un edifici són els llocs més segurs. El cotxe és segur perquè si el llamp li cau a sobre, l'electricitat s'escampa pel xassís i no entra dins. Si estàs al mig de la muntanya, la regla #1 és baixar. Busca un bosc, amaga't. I segona, els pitjors llocs són a prop de qualsevol cosa aïllada i punxeguda que destaqui sobre el terra. El cim d'una muntanya, una aresta esmolada, un arbre aïllat (aquest el sabíeu oi??).

I per últim… només per curiosos! Per què és tan perillós ser-hi en llocs elevats i punxeguts? Doncs perquè els llamps busquen el camí més curt entre la base del núvol de tempesta i el terra. Com que l'aire és un mal conductor de l'electricitat, les càrregues tendeixen a acumular-se a terra, però el més a prop que poden del núvol.

Andreu Alvarruiz
Excursionista, redactor del blog de Monteditorial

Suport: http://monteditorial.cat/suport-monteditorial.htm
Mapes: http://monteditorial.cat/mapes-monteditorial.htm
6
RUTES i TRAVESSES CICLISTES / L’equipatge lleuger per les travesses amb bicicleta
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 15 de Setembre de 2017, 09:56:56 am »
L’equipatge lleuger per les travesses amb bicicleta
Consells bàsics pel travessaire

L'èxit de la travessa dependrà de l'equipatge i per tant del bon saber a l'hora de fer la tria del què ens emportem a la travessa. Escollir la bicicleta adequada per la ruta i tenir alguns coneixements mecànics per mantenir-la en bon estat. I finalment estar habituat a anar amb bicicleta i també preparat físicament per suportar algunes hores damunt la bicicleta. A continuació fem un llistat de les coses que no ens podem deixar:

- El mapa-guia de la ruta i els tracks pel GPS.
- Una equipació completa de roba esportiva: samarreta curta i llarga tèrmica, culot i malles llargues, paravent/impermeable i guants. També casc, botes, gorra, buff i ulleres de sol.
- Dos bidons d'aigua i menjar energètic.
- Dues càmeres, manxa, kit de claus multiús, cinta americana i lubricant.
- Un petit necesser amb crema de sol, xampú, mocadors de paper, raspall i pasta de dents.
- Una petita farmaciola amb esparadrap, paracetamols i crema muscular.
- Una muda completa per després d'anar amb bici.
- Bitlleter, mòbil, càmera, bateries, cables i carregador.
 
Si preferiu la filosofia autosuficiència:
 
- Tenda, sac, màrfega i lot frontal.
- Kit fogonet, gas, encenedor, mocador, navalla i coberts.

Salvador Sala
www.monteditorial.cat
7
EXCURSIONISME i MAPES / Mapa excursionista el Cabrerès-Collsacabra
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 12 de Setembre de 2017, 10:47:12 pm »
Per bona gent la del Cabrerès. Tot parla de pau social i de bonhomia natural en aquesta terra. En parlen les boscúries i els ramats de bestiar que hi pasturen, als acords del rústic flabiol, que tant estrefà les passades dels pinsans, com la tonada dels goigs del Roser i les cançons de l’espallofar; en parlen els camps de xeixa rossa i de blatdemoro espigat, que semblen vertaders jardins, i parla aquest bé de Déu de masies, crescudes a planta perduda per les valls i clotades, de colors de la terra la majoria, i les principals, les cases soques bastides amb la distinció que comporta un país agrícol, d’autenticitat mai no adulterada. Text: El Cabrerès, pàg. 26 La gent cabreresa, Fortià Solà, 1993. Fotografia: Memòria Digital de Catalunya, Traginers anant cap a Prat de Sant Julià, autor Marian Vives i de Casanova (any 1934), fons fotogràfic del Centre Excursionisme de Catalunya.

Indrets per decobrir del passat i a dia d'avui El Cabrerès-Collsacabra
http://www.monteditorial.cat/mapes_monteditorial.htm
8
TALLERS DE CARTOGRAFIA i CURSOS GPS / Nota previa
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 01 de Setembre de 2017, 08:57:12 am »
En breu publicarem més detalls de la formació i l'aprenentatge de l'entorn natural, orientació a la muntanya, cartografia i l'ús d'aparells GPS.
9
EXCURSIONISME i MAPES / Mapa excursionista Serra de Castelltallat
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 01 de Setembre de 2017, 08:34:03 am »
Properament publicarem nou mapa en zones del nostre territori poc conegues. Aquest publicació suposa el primer mapa excursionista de la Serra de Castelltallat.
10
RUTES i TRAVESSES CICLISTES / Re:Meridià Verd, dels Pirineus al Mediterrani
« Darrer missatge per Administrador Monteditorial el 01 de Juny de 2017, 05:05:54 pm »
Buua! genial Txiki. quines ganes m'has fet venir de tornar el Meridià Verd. Felicitats pel repte assolit!
Tindrem amb compte aquest suggeriment i modificarem aquesta part final per arribar al monòlit.
moltes gràcies, Salva
Pàgines: [1] 2 3 ... 5