Ruta senderista pel Prepirineu – Cadí-Moixeró
La peculiaritat de la seva forma, junt amb el fet que el massís no formi part d’una serralada pròpiament dita, fan que el Pedraforca sigui un dels cims més emblemàtics de la Catalunya septentrional. Podem afirmar que no és una excursió recomanable per a aquells que s’acaben d’iniciar en el món del senderisme: es tracta d’una ruta de nivell avançat amb alguns punts que presenten certa dificultat a nivell tècnic. Tot i que l’itinerari circular de 9,7 km no és difícil de seguir, no ens hauríem de deixar enganyar per aquesta aparent senzillesa. Els 1.130 metres de desnivell a què ens haurem d’enfrontar faran que la ruta sigui força fatigosa, especialment en alguns punts. Tampoc no és una excursió breu. La seva durada és de 6 a 7 hores; per tant, és imprescindible que hi pugem ben equipats: no ens podem oblidar de dur aigua, força menjar per tot un dia i roba d’abric (encara que la fem a l’estiu, a la muntanya sempre hi corre un ventet força gèlid que ens convidarà a tapar-nos).
Què fa que el Pedraforca sigui tan estimat per tothom?
La ruta s’inicia a l’aparcament i es comença a pujar per la Serra de la Muga. Es passa el Coll de Setfonts i es continua per la Collada del Verdet (PRC 132), on la pujada esdevé més dura. Deixem a l’esquerra el PR C-123, que davalla fins al refugi Lluís Estasen i el mirador del Gresolet, i després tombarem a la dreta per un corriol ben animat que puja fins a 2.203 m on es continua pel rocam de la carena i s’arriba al coll del Verdet. Passat el coll, ens queda la gran pujada de grimpada, primer fins el cim Nord (2437 m), per davallar i pujar alguns trams fins enfilar, finalment, coronar el Pollegó Superior del Pedraforca (2506 m). Després d’aquest batibull de pujades, baixades i grimpades… podrem dir, ben orgullosos, que hem fet cim! Aquí podrem fer un merescut descans tot gaudint d’unes vistes panoràmiques espectaculars als Pirineus, Pre-Pirineus i la Catalunya septentrional. La baixada s’inicia per l’Enforcadura, tram que uneix el Pollegó Superior i Inferior. Continuarem el camí per la Tartera de Gósol tot baixant per la Serra de Tossa i retornant a Gósol.
Conquerim el cim?
Pujar al punt més elevat del Pedraforca significa endinsar-se en la què és probablement una de les muntanyes amb més identitat d’excursionista a Catalunya. I no ens sobta pas: la seva icònica silueta tan inconfusible i atractiva, que canvia radicalment vista des de Gósol. La pujada al Pedraforca des d’aquest tradicional poble ens aportarà una jornada de muntanya ben serena i, de vegades, fins i tot solitària; ideal per a recarregar piles i desconnectar de les presses i de les exigències de la vida de ciutat, que se sent tan llunyana (i fins i tot sembla pacífica) vista des de la cota més elevada del massís.
Deixa un comentari