• Skip to primary navigation
  • Skip to content
  • Skip to primary sidebar

Monteditorial

0
  • Mapes i guies paper
  • Rutes autoguiades
  • Suport

La Serra de Sant Corneli

24/06/2022 by monteditorial Leave a Comment

Monteditorial

Ubicada en un punt molt privilegiat del Prepirineu, i coronada amb una bella ermita, un dolmen i un espectacular mirador natural, la Serra de Sant Corneli compta amb un entorn natural i una peculiar geologia que no ens deixarà pas indiferents. 

La ruta, circular i d’extensió considerable (16,8km), travessa un paisatge singular i replet de sorpreses, de les quals l’Ermita de Sant Corneli i l’imponent mirador que l’acompanya en seran només la primera. 

Es tracta d’un itinerari de dificultat moderada i que dura al voltant de 6 hores i mitja: cal que anem ben equipats, que portem força aigua (i que no la malbaratem en el primer tram, especialment costerut!) i, sobretot, que ens preparem per descobrir un dels indrets més bells del patrimoni natural, històric i cultural del Prepirineu català.

 

Patrimoni natural i arquitectònic

Iniciem la ruta al centre del poble, a oest, i passarem per la Font de la O (510m). Si hem decidit fer l’excursió ben entrada la primavera, aquesta agradable zona de pícnic lluirà encara més bonica. Tant si ens hem aturat a agafar forces com si no, seguidament ens enfrontarem a la forta pendent del sender de pujada, al sud, que ens portarà fins al Cim de Sant Corneli (1.351m). 

Un cop hàgim arribat al cim, farem un merescut descans actiu (probablement, les nostres cames l’estaran demanant a crits!) per observar la petita ermita d’estil romànic que el corona, construïda al segle XIII i reformada cinc segles més tard. Les espectaculars vistes a la Serra de Boumort i a la plana de la conca de Tremp tampoc passaran desapercebudes als nostres sentits.

Baixarem per un corriol, força inclinat al principi però més planer quan avancem una mica, fins a les Collades de Baix (709m) i el Riu Carreu (700m), que obriran pas a la vessant sud de la ruta. Penya-segats, boscos de carrascar, boixedes i prats secs predominaran el curiós relleu dels 7 quilòmetres que encara ens queden per recórrer.

Un cop creuat el riu de Carreu, a oest, remuntarem gradualment fins arribar al Turó de les Trinxeres (750m), on podrem observar les trinxeres de la Guerra Civil més ben conservades de Catalunya i les ruïnes de l’Ermita de Sant Pere i el Castell de Vilanoveta. Des d’aquí, resseguirem un camí que puja i baixa lleugerament en petits trams fins arribar al poble Vell d’Aramunt (652m), on podrem visitar l’emblemàtica estampa d’un municipi antic -actualment, abandonat i en ruïnes- emplaçat dalt d’un turó en un lloc estratègic.

 

Vistes de la Serra de Sant Corneli.

 

Observacions finals

Tot i que el Cim de Sant Corneli s’endurà part del protagonisme quan a panoràmiques, no ens conformarem pas amb això. En aquest punt encara ens restaran 10 quilòmetres molt prometedors!

Es tracta d’una ruta esplèndida de principi a fi, tant pel que fa al nivell d’exigència física (especialment pel desnivell del primer tram), com per la riquesa dels elements de patrimoni natural, històric i cultural que amaga a cada tram i que, evidentment, només podrem descriure amb paraules un cop ens hi hàgim endinsat.

Filed Under: excursionisme, història i patrimoni, Medi natural, Rutes excursionistes, senderisme Tagged With: excursionisme, excursions, història, muntanya, patrimoni, ruta, senderisme

Reader Interactions

Deixa un comentari Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

sidebar

sidebar-alt

.

.

Nosaltres I Contactes I Blog I Mapes personalitzats I Preguntes Freqüents

.

©2021 Monteditorial I Rbla. del Carme 37 entl. I Vic – Barcelona   *   Twitter I Instagram